Biała kiełbasa w słoikach

16 04 2011

 

 

Kiedy przeglądałam przepisy polskich kuchni regionalnych, wśród przepisów z moich rodzinnych Kujaw była właśnie ta kiełbasa. Pamiętam ją dobrze z rodzinnego domu, bo białą kiełbasę robiło się u nas na święta – i na Boże Narodzenia a przede wszystkim na Wielkanoc.

Oprócz zgrabnych pęt formowanych w jelitach za pomocą specjalnego lejka doczepionego do maszynki do mięsa, Mama robiła też kiełbasę w słoikach. Pamiętam to zawekowane mięso w otoczce smakowitej galarety. W tym roku czekają mnie pierwsze święta, kiedy nie ma już mojej Mamy i pomyślałam, że zrobię taką kiełbasę, a Ona patrząc gdzieś na mnie z góry ucieszy się, że kontynuuję rodzinną tradycję…

 

BIAŁA KIEŁBASA ZE SLOIKÓW

 

3/4 mięsa wieprzowego z łopatki

1/4 kg chudego boczku

25 dkg wołowiny

3-4 ząbki czosnku

2 łyżki majeranku

sól, pieprz do smaku

Łopatkę zmieliłam dość grubo  małymi partiami w blenderze, boczek drobniej, a najdrobniej wołowinę. Można też mięso zmielić maszynką, z sitkami o różnych otworach. Wymieszałam wszystko w misce, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek  (w rodzinnym domu siekałam go drobno i rozcierałam z solą). Dlatego przeciśnięty czosnek zmieszałam z solą i dopiero ją dodałam. Wsypałam pieprz (sporo) i majeranek. Tak, jak Mama dodałam kilka łyżek przegotowanej zimnej wody, żeby się dobrze wyrabiało. Wyrabiałam mięso w misce ręką, tak długo, aż połączyło się w gładką masę.

Po wypróbowaniu, dosoliłam jeszcze trochę i włożyłam mięso ciasno do słoików. Zostało mi trochę, ale o tym później.

Słoiki wstawiłam do garnka z wodą do 3/4 ich wysokości i gotowałam na niewielkim ogniu przez godzinę. Wystudziłam – okazało się, że nie obrosły smalcem, jak te pamiętane z domu ( ale celowo wybrałam dość chude mięso), za to galareta na bokach słoiczka wyglądała smakowicie. Aby uzyskać lepszą galaretę i zwiększyć trwałość można drugiego dnia zagotować słoiki jeszcze raz, już krócej , 45 minut na małym ogniu.

Resztę masy mięsnej wstawiłam w kokilce do kuchenki mikrofalowej na 10 min na 500 W, bo nie mogłam się doczekać smaku kiełbasy . I udało mi się – to jest ten smak, pamiętany z dzieciństwa – pysznego mięsa przesiąkniętego czosnkiem i majerankiem. Tę ze słoików zostawiam na Święta, chociaż pewnie nie wytrzymam i jeden otworzę… Smacznego !

 


Opcje

Info

28 Odpowiedzi do “Biała kiełbasa w słoikach”

16 04 2011
Izaa (18:28:24) :

jakie fajne…;) pamietam z dzieciństwa podobne smakołyki…;)

16 04 2011
ulcik (18:47:01) :

mniam ! ja poproszę o taką kromeczkę !

16 04 2011
zauberi (19:03:27) :

ooo, taka kiełbaska kojarzy mi się z dzieciństwem na wsi :)

16 04 2011
andzia-35 (20:32:56) :

Zjadłabym taką kiełbachę:)))

16 04 2011
Magda K. (21:58:51) :

bardzo interesujący przepis, nigdy nie słyszałam o takim sposobie na kiełbasę, ale super :)

17 04 2011
Grażyna (10:10:03) :

Magda, spróbuj , to nietrudne.
Iza ,Zauberi, dla mnie to też smak dzieciństwa i bardzo się cieszę, że go odtworzyłam.

17 04 2011
Ania (10:56:41) :

Uwielbiam taką kiełbasę. Ale mi ślinka poleciała:)

17 04 2011
monika (11:49:37) :

Grażynka, dopiero zauważyłam, że Ty już „u siebie”.. Wreszcie mogę zostawić komentarz! :-)

Za robienie białej kiełbasy zabieram się już któryś rok z rzędu, zapewne wyjdzie jak zawsze.. Tak słoikowy pomysł to ciekawostka – jak ta regionalna kuchnia potrafi zaskakiwać :-)

kłania się
kuma monia :)

17 04 2011
Grażyna (12:31:05) :

Moniu, miło mi, że zajrzałaś. Życzę powodzenia w kiełbasowaniu :)

17 04 2011
nathalia8 (15:48:30) :

moj tata robil taka kielbase odkad pamietam!uwielbiam ja do dzis i uwielbia ja takze cala moja rodzina!!!cudownie ze podalas tu przepis bo jest godny polecenia i na pewno kazdemu zasmakuje ta pysznosc!

18 04 2011
Majana (22:10:23) :

Ja takiej kiełbaski chyba nie jadłam jeszcze. Fajny i ciekawy pomysł, musze powiedzieć:) No i z tradycją:)

18 04 2011
grazyna0071 (22:12:25) :

Dziękuję za miłe słowa i polecam :)

19 04 2011
bryssska (12:14:53) :

kiełbaska ze słoika pycha, ja w tamtym roku robiłam z mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, pycha

19 04 2011
misbasia (22:33:07) :

Piękna kontynuacja rodzinnej tradycji :) Moi Rodzice też robią taką słoikową kiełbaskę!

20 04 2011
Kasia (19:52:34) :

mi również ta kiełbasa przypomina smak dzieciństwa. zawsze na nią czekałam z upragnieniem. muszę ją chyba sama zrobić. pamiętam jej smak, po prostu cudowny. pozdrawiam i życzę Wesołego Alleluja :)

20 04 2011
grazyna0071 (20:04:36) :

Kasiu, dziękuję i nawzajem :)

28 02 2012
tadekna1 (11:29:03) :

chcialbym sie dowiedziec czy używanie cebuli lub czosnku przy robieniu kielbasy w sloikach nie spowoduje fermentacji iw rezultacie zepsucia sie kielbasy w sloiku

28 02 2012
grazyna0071 (12:26:12) :

ja cebuli nie dodaję, bo faktyczne mogłaby przyspieszyć fermentację, natomiast z doświadczenia wynika, ze dodatek czosnku nie szkodzi.

6 03 2012
Pati (13:43:47) :

Powiedz mi gdzie przetrzymywać takie słoiki z kiełbasą i ile one mogą stać?;> już nie mogę się doczekać jak takie zrobię ;-) Pozdrawiam;-)

6 03 2012
grazyna0071 (15:15:56) :

Trzeba je przechowywać w chłodnym miejscu – w piwnicy albo w lodówce.

7 03 2012
Pati (11:50:59) :

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź;-)

17 04 2012
Modern furniture (10:42:01) :

Hello
Biała kiełbasa w słoikach
Thanks for putting up, very good stuff, It is pretty ideal for everyone.
Thank you!

1 09 2012
uggs clearance (14:49:24) :

„rile”

11 11 2012
ugg goedkope (16:11:58) :

„hearing”

3 01 2013
jana (14:26:47) :

Kiełbase w słoikach trzeba gotować przynajmniej godzinę. I nie raz a dwa. a jeśli mamy większe słoiki ,nawet trzy razy. Dzien.po dniu.W przeciwnym razie. narażamy się na zatrucie jadem kiełbasianym.

3 01 2013
grazyna0071 (15:09:45) :

Jano, moja Mama tak gotowała przez lata, ja też i nikomu nic się nie stało !

23 03 2013
Daniel (16:02:51) :

Ja robię podobnie taką kiełbasę ze słoika tylko dodaję trochę skórek wieprzowych wtedy jest więcej galaretki która najbardziej mi smakuje

6 04 2014
Darek (14:35:40) :

Zawsze marzyłem o takiej kiełbasce ze słoika. Przy najbliższej okazji zabieram się za zrobienie. Pod warunkiem, że uda mi się zakupić odpowiednie mięso a z tym jest tutaj różnie. Podobnie jak i z wędlinami. Pozdrawiam z północnych Niemiec.

Odpowiedz

Możesz używać tagów : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam