Zielona sałatka z miodem z mniszka i jej siostra w książce :)))

 

 

Zielona sałatka z różnymi dodatkami to chyba nasza najbardziej ulubiona. Na Wielkanoc zrobiłam ją z mandarynkami i miodem z mniszka, którego słoik znalazłam jeszcze w piwnicy przy wyjmowaniu zapasów na Wielkanoc. Przepis podam później, teraz spieszę się przypomnieć o sukcesie jej siostry – zielonej sałatki z truskawkami. Dostałam właśnie trzy egzemplarze książki ” Najlepsze przepisy polskich blogerów”  – wybrane przez Piotra Bikonta z  ubiegłorocznego konkursu Kulinarny Blog Roku.

Są  tam  moje dwa przepisy  – na wspomnianą powyżej sałatkę , wyróżnioną w maju w kategorii : Lekkie i zdrowe ! A przede wszystkim – smaczne !

 

Oraz na kandyzowany arbuz, rodem z kuchni greckiej, wyróżnionej w listopadzie, w kategorii Kulinarna podróż nad Morze śródziemne :

 

Nie muszę chyba dodawać, jak bardzo się cieszę 🙂

 

A teraz wracajmy do naszej sałatki – zrobiłam ją na Wielkanoc. Miód z mniszka lekarskiego dodałam ze względu na córkę – wegankę, która nie jada naturalnego miodu.  Jest ona współautorką tej sałatki – powstała z modyfikacji przepisu z gazety na sałatkę z mandarynkami, pomysłem córki jest dodatek awokado i przyprawy do mojego sosu.

Tym sposobem mam pierwszy ( i mam nadzieję – nie ostatni) wpis do tegorocznego Klubu Kwiatożerców.

 

ZIELONA SAŁATKA Z MANDARYNKAMI I MIODEM Z KWIATÓW MNISZKA

 

liście kruchych sałat ( środek zwykłej, lodowa, kapusta pekińska)
pół ogórka
1 kiwi
pół awokado
2-3 mandarynki
oliwa
białe wino
łyżka miodu z kwiatów mniszka
łyżka soku z limonki lub cytryny
sól, imbir, mięta, estragon
Sałaty płuczemy, rwiemy na kawałki i osuszamy. Ogórek obieramy w paski i kroimy w plasterki. W tym momencie lekko solimy. Dodajemy kiwi w plasterkach i awokado w kawałkach, na koniec podzielone na cząstki mandarynki.  Miód łączymy z sokiem z limonki i kilkoma łyżkami białego wina. Dodajemy oliwę z przyprawami ( po płaskiej łyżeczce każdej), mieszamy i polewamy sosem sałatkę, delikatnie mieszając.

Sałatka jest pyszna, bynajmniej nie słodycz dominuje w jej smaku. Można zmieniać dodatki w zależności od sezonu – na blogu mam już kilka jej wersji. Jest pyszna i cieszę się, że spotkała się z uznaniem takiego kulinarnego autorytetu, jak Piotr Bikont.

Smacznego !

 

 

 

17 przemyśleń nt. „Zielona sałatka z miodem z mniszka i jej siostra w książce :)))

  1. Pinkcake, no właśnie. Zdjęcia robiła profesjonalna firma ze względu na wymogi techniczne. Różnią sie od moich- na nich sałatka błyszczy od oliwy, a kandyzowany arbuz jest błyszczący i jasnobrązowy od cynamonu…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.