Surówka z pekinki na ostro

ostra sałatka z pekinki

Dawno nie było u mnie żadnej surówki, co nie znaczy, że ich nie robię. Ostatnio nabrałam chęci na coś ostrzejszego, więc do kapusty pekińskiej z rzodkiewką i ogórkami  wkroiłam ostrą papryczkę chili, doprawiłam ziołami i kolorowym pieprzem oraz zmieloną kolendrą. Wyszła ciekawa , orzeźwiająca surówka.

 

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ NA OSTRO

1/3  kapusty pekińskiej

4 rzodkiewki

1/2 zielonego ogórka

mala cebula

mała czerwona papryczka chili

sól ziołowa

łyżka soku z limonki

2 łyżki oliwy

estragon, pieprz kolorowy z młynka, mielona kolendra

szczypta cukru

Kapustę poszatkowałam,dodałam posiekaną cebulę,  posoliłam solą ziołową. Po chwili dodałam półplasterki rzodkiewki i ogórka. Polałam sokiem z limonki, dodałam pokrojoną ostrą papryczkę, bez pestek.

Posypałam estragonem i pieprzem oraz kolendrą z młynka. Dodałam troszkę cukru dla złamania ostrych smaków, polałam oliwą i wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na 20 minut, żeby się „przegryzła”.

Surówkę jedliśmy do wędlin oraz wegańskich past na bazie fasoli, które pokażę niebawem. Bardzo do tego pasowała.

Smacznego !

 

ostra sałatka z pekinki1

7 przemyśleń nt. „Surówka z pekinki na ostro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.