Surówki z młodej kapusty

Teraz kapusta jest najlepsza na surówki – młoda, soczysta. Można dodać do niej, co się chce i zawsze będzie smaczna. Szczególnie polecam doprawienie jej sokiem z małosolnych ogórków – są orzeźwiające, pyszne i co za bomba witaminowa. Same ogórki tez warto dodać,  świetnie pasuje też do nich koperek. Właśnie one i jabłko to dodatki do pierwszej wersji, na zdjęciu powyżej.

Aby uzyskać soczyste surówki z młodej kapusty wystarczy pokrojoną kapustę posolić i odstawić na 20-30 minut, aby puściła sok.

SURÓWKI Z MŁODEJ KAPUSTY Z JABŁKIEM I MAŁOSOLNYM OGÓRKIEM

1/4 główki młodej kapusty

2 jabłka

2 spore małosolne ogórki

2 łyżki soku z tych ogórków

2 łyżki oliwy

sól, pieprz ziołowy

szczypta cukru

posiekany koperek

Kapustę szatkujemy, solimy sporą szczyptą i odstawiamy na 20 minut. Potem na tarce o grubych oczkach ścieramy do niej małosolne ogórki i jabłka. Dodajemy sok z ogórków, oliwę, koperek i pieprz ziołowy do smaku oraz  szczyptę cukru dla złamania kwaskowości soku. Mieszamy, wkładamy do lodówki na co najmniej 15 min, żeby się przegryzła.

SURÓWKI Z MŁODEJ KAPUSTY Z KALAREPKĄ I MARCHEWKĄ

1/4 główki młodej kapusty

1/2 kalarepki

2-3 młode marchewki

sól, pieprz czarny

łyżka posiekanego koperku

2 łyżki soku z małosolnych ogórków

2 łyżki oliwy

szczypta cukru

Podobnie ja powyżej, kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy do puszczenia soku.ścieramy na grubej tarce marchewki i kalarepkę, doprawiamy jak poprzednią, dodajemy posiekany koperek.Wstawimy do lodówki, do przegryzienia się smaków.

Tak przygotowane surówki są soczyste, pyszne i pełne witamin. Doskonałe do mięsa z ziemniakami, ryżem lub kaszą.Dla mnie to jeden z obowiązkowych smaków lata.

Smacznego !

5 przemyśleń nt. „Surówki z młodej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.