Ryba z sosem estragonowym

Kiedy robię smażone ryby, przeważnie jest problem z sosem – moi Panowie uwielbiają ziemniaczki z sosem i musi być taki i do ryby. Estragon, to moje ulubione zioło do ryb i bardzo do nich pasuje. Na patelni po smażeniu  robię więc zasmażkę z przyprawą do ryb i rozprowadzam ją wodą lub bulionem, dodając aromatyczną przyprawę.

MINTAJ W PANIERCE Z SOSEM ESTRAGONOWYM

ok. 1/2 kg filetów z mintaja

sok z cytryny

sól, pieprz

mąka, przyprawa do ryb

olej do smażenia

SOS ESTRAGONOWY

2 łyżki oleju

czubata łyżka mąki

łyżeczka przyprawy do ryb

szklanka wody lub bulionu

łyżeczka estragonu

sól, pieprz

Filety skropiłam sokiem z cytryny i pokroiłam. Po 15 minutach posypałam je solą i pieprzem. Na talerzu zmieszałam kilka łyżek mąki z łyżką przyprawy do ryb, maczałam w tym kawałki filetów z obu stron i kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyłam po kilka minut z obu stron. Odłożyłam na podgrzany talerz.

Na patelnię  po rybach wlałam nieco oleju, gdy się rozgrzał, wsypałam mąkę i przyprawę oraz pieprz i podsmażyłam, robiąc rumianą zasmażkę. Rozprowadziłam ją zimnym bulionem ( można wodą) i mieszając zagotowałam, aż zrobił się apetyczny sos. Wystarczyło dodać estragon, zamieszać i zagotować –  sos do ryb był gotowy, ku zadowoleniu męskiej części rodziny !

O swoich kulinarnych eksperymentach i   gotowaniu opowiedziałam reporterce portalu gotujmy.pl. Można to przeczytać tutaj : klik, klik.

Smacznego !

13 przemyśleń nt. „Ryba z sosem estragonowym

  1. pyszna ryba! podoba mi się Twój nowatorski estragonowy sos :]
    i gratuluję wywiadu. oj, Grażynko, aleś Ty się medialna zrobiła!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.