Placek owsiano-jabłkowy z suską sechlońską i miodem drahimskim

placek owsiany z suską sechlońską

To wpis na konkurs ” Blog ze znakiem smaku” w kategorii desery, z wykorzystaniem produktów  , które cechują Trzy Znaki Smaku. U mnie królują ostatnio jabłka, więc one są bazą tego ciasta a dla ciekawszej faktury prócz mąki dodałam płatki owsiane.

Na temat Trzech Znaków Smaku pisałam szerzej tutaj. Do mojego placka wykorzystałam dwa produkty z Chronionego Oznaczenia Geograficznego, czyli związane z regionem pochodzenia  : suskę sechlońską i miód drahimski.

Pod tajemniczą nazwą suski sechlońskiej kryje się suszona i podwędzana w gorącym dymie ( 45-60 C) śliwka z okolic miejscowości Sechna w Małopolsce, słynącej z tradycji suszenia śliwek w ten sposób. Ma charakterystyczny , lekko słodki smak i dymny aromat. Jako dodatek do jabłkowego ciasta – doskonała !

Miód drahimski to miód pszczeli nektarowy  i może występować w postaci płynnej, kremowej lub skrystalizowanej, w pięciu rodzajach : gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy i wielokwiatowy. Są w nim pyłki z regionu ( znane mi z wakacji kilka lat temu okolice Drahimia na Pojezierzu Drawskim) i pachnie miejscem, z którego pochodzi.

Jabłka wykorzystane do placka ( również w formie  musu i soku) to tradycyjne papierówki  z mojego ogrodu.

 

PLACEK OWSIANY Z JABŁKAMI, SUSKĄ SECHLOŃSKĄ I DRAHIMSKIM MIODEM

szklanka płatków owsianych

szklanka mąki

3 spore jabłka

3 łyżki musu jabłkowego

2 łyżki miodu drahimskiego

10 susek sechlońskich

3 łyżki brązowego cukru

duże jajko

1/3 szklanki oleju

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu i szczypta imbiru

Glazura : łyżka miodu drahimskiego i łyżka soku jabłkowego

Mąkę, płatki owsiane, cukier , przyprawy i proszek do pieczenia zmieszałam w misce. Dodałam mieszając olej, mus jabłkowy i starte na tarce o grubych oczkach jabłka oraz płynny miód. Wbiłam jajko, wymieszałam dokładnie. Na koniec dorzuciłam pokrojone w kostkę śliwki- suski sechlońskie.

Włożyłam do wysmarowanej masłem formy-serduszka i piekłam około 40 minut w 180 C, do „suchego patyczka”.

Po wyjęciu z piekarnika, gorący, posmarowałam glazurą z łyżki miodu drahimskiego rozcieńczonego łyżką soku jabłkowego. Placek pięknie błyszczał od tego i zyskał dodatkowy smaczek.

Smakował doskonale, płatki owsiane dały mu ciekawą fakturę, jabłka wilgotność i świeżość, miód i śliwki wspaniały aromat wzmocniony imbirem i cynamonem. Poezja smaku  a dla mnie kolejny doskonały pomysł na wykorzystanie lawiny jabłek sypiącej się z drzew.

Smacznego !

 

placki z jabłkami

 

5 przemyśleń nt. „Placek owsiano-jabłkowy z suską sechlońską i miodem drahimskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.