Ogórki w sosie sojowym


ogórki w sosie sojowym

Uwielbiam ogórki w tej postaci, robię je zawsze na Wielkanoc a w sezonie dośc często. Przepis na nie znalazłem w ” Kuchni chińskiej” Katarzyny Pospieszyńskiej. To bardzo dobry dodatek do pieczonych mięs a także do zimnych wędlin. Na Wielkanoc robię je z ogórków szklarniowych, ale najlepsze wychodzą z gruntowych. Sezon na te ogórki właśnie się kończy, myślę, że warto spróbować. Podaję przepis:

OGÓRKI W SOSIE SOJOWYM

½ kg ogórków
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki 5% octu
Ogórki obrać ( można ” w paski „) i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Przesypać solą i odstawić na poł godziny. Potem opłukać trochę z soli, dodać posiekany drobno czosnek i resztę składników marynaty, dokładnie wymieszać i włożyć do zakręcanego słoika. Wstawić do lodówki na 6 godzin przed podaniem. Można je w lodówce przechowywać do tygodnia. Myślę, że wegetarianom też by zasmakowały, np. do tofu lub innych serów.
Teraz przyszło mi do głowy, że  może uda się je zapasteryzować, np. przez 5 minut? Muszę to sprawdzić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.