Nowe technologie, nowi sponsorzy, nowa rola Roberta Makłowicza- taki będzie VIII Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu .

makłowicz

 

Jak co roku od lat w sierpniowy długi weekend na poznańskim Starym Rynku będzie smacznie i ciekawie. Ósmy już Festiwal Dobrego Smaku  zgromadzi nie tylko wystawców ciekawych produktów spożywczych, będzie też mnóstwo dodatkowych atrakcji. Konkursy kulinarne dla restauratorów – w tym roku golonka i dla amatorów- kolejny raz domowe nalewki, pokazy kulinarne szefów kuchni i sław takich jak Grzegorz Łapanowski  i Robert Makłowicz . Ten ostatni w nowej dla siebie roli – sommeliera, będzie udowadniał wyższość win bliższych nam geograficznie nad  egzotycznymi.

 

organizatorzy

 

Organizatorzy zapewniają, że pomimo wycofania się miasta jako sponsora, dadzą sobie radę. Z nowych przybył Browar Perła a ponownie mocno wspierają Trzy Znaki Smaku promujące lokalne tradycyjne produkty z europejskimi znakami jakości. Właśnie z tych produktów poczęstunek dla dziennikarzy i gości konferencji prasowej ( bo z niej mam niniejsze informacje) przygotował przy pomocy kucharzy hotelu Sheraton Grzegorz Łapanowski. I tu miła niespodzianka dla mnie – słynny kucharz poznał mnie po wrześniowym wspólnym gotowaniu na Food Bloger Fest. Pochwaliłam się mu, że umiejętnościami zdobytymi na tamtych warsztatach ( obróbka piersi kaczki) zadziwiłam kucharzy na niedawnym gotowaniu  z Książęcym w poznańskim Spocie ( relacja niebawem).

 

sałatka z bobem

 

Próbowaliśmy sałatki z bobem i bryndzą z malinowym dressingiem oraz  grzanek z długo pieczonym schabem ze świni złotnickiej i wielkopolskim smażonym serem.

 

kanapka

 

Na deser Grzegorz zaproponował andruty kaliskie  i bitą śmietaną i sezonowymi owocami  z dodatkiem miodu drahimskiego .

 

deser andruty

 

Ja dołożyłam sobie konfitur zaproponowanych przez kucharzy Sheratona – gospodarza konferencji i jednego z licznych patronów Festiwalu :

patroni

 

 

Tradycyjnie powiat poznański obejmuje patronat nad jednym z dni festiwalu ( pierwszym)  i wtedy będzie można będzie spróbować lokalnych przysmaków podczas pokazów kulinarnych i konkursów lokalnych produktów.

Już w przeddzień Festiwalu będzie coś nowego : 13 sierpnia o godzinie 18.00, w Słodowni Starego Browaru na scenie Hive61 wystąpią twórcy polskich i zagranicznych startupów dedykowanych branży gastronomicznej i jedzeniu. Wśród gości znajdą się między innymi założyciele platformy lokalnyrolnik.pl oraz twórcy aplikacji e-food.

Dokładny program można śledzić na bieżąco na fecebookowym fanpage Festiwalu.

Dla blogerów będzie nowa możliwość doskonałej zabawy – restauracja Vine Bridge zaprasza ich w tym roku do udziału w Biegu Kelnerów w osobnej kategorii. Byłam na ubiegłorocznym i atmosfera była znakomita. W tym roku ponownie będę w jury wypatrywać pechowców , bo mam dla nich nagrody pocieszenia w postaci słoiczków z domowymi przetworami. Tak to było :

 

bieg kel.nerów nagrody

 

W tym roku będzie ciekawiej a okazja do dobrej zabawy i zdobycia atrakcyjnych  nagród dodatkowo dla blogerów . Zgłaszać się można od sierpnia na profilu Biegu.

A tak zachęcała do imprezy jej  organizatorka Aga Zając :

 

aga bieg kelnerów

 

Dodatkowymi atrakcjami będą specjalne warsztaty dla dzieci ( temat- pyra) i dla dorosłych. Wieczorami na scenie zabrzmi muzyka, będą też pokazy w kinach i wystawy, wszystko o tematyce kulinarnej.

Nowością tez będą Europejskie Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego „Trzy Znaki Smaku ” , gdzie w strefie produktu goście będą mogli spróbować przyrządzonych na ich oczach przez Grzegorza Łapanowskiego o Michała Henzla m. in pierekaczewnika czy pierogów z suską sechlońską.

Mimo sezonu urlopowego zgodził się na udział w Festiwalu Robert Makłowicz – będzie jurorował wraz z Piotrem Bikontem w konkursach oraz prowadził jeden z wiodących tematów – o winach z najbliższych nam niedużych rejonów winiarskich – Moraw, Słowacji, Austrii i Węgier.

Miejsce – poznański Stary Rynek, czas- 14-17 sierpnia. Dobre Smaki – zapewnione !

logo

 

4 przemyślenia nt. „Nowe technologie, nowi sponsorzy, nowa rola Roberta Makłowicza- taki będzie VIII Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.