Labneh i kulki ziołowe z niego

labneh

 

Już dawno miałam ochotę na ten arabski serek z jogurtu i w końcu się za niego zabrałam. Przepis wzięłam z bloga Filozofia Smaku, a potem zrobiłam z niego kulki z różnymi ziołami i przyprawami. Labneh  wszystkim nam zasmakował , tym bardziej, że był jedzony z domowym chlebem.

 

LABNEH W POSTACI ZIOŁOWYCH KULEK

 

800 g jogurtu greckiego ( 2 opakowania)

sól

oliwa

moje dodatki :

szczypiorek i pieprz ziołowy ,

świeża mięta i pieprz grubo mielony z kolendrą,

suszony estragon i biały pieprz

wędzona papryka i suszona bazylia

Posolony jogurt wyłożyłam na sito wyłożone gazą , postawiłam na miskę i wstawiłam do lodówki na noc. Potem zawinęłam gazę  i powiesiłam nad miską jeszcze na kilka godzin. Po 5 godzinach uznałam, że serek jest gotowy i ma właściwą konsystencję.

Część zjedliśmy rozsmarowany na chlebie i polany lekko oliwą, z reszty zrobiłam  kulki i obtoczyłam je w w/w przyprawach. Mnie najbardziej smakował ze świeżą miętą. Labneh jest lekki i pyszny, a dzięki przyprawom aromatyczny.

Smacznego !

 

labneh1

11 przemyśleń nt. „Labneh i kulki ziołowe z niego

  1. Moj maz stasznie lubi… Ale raczej kupujemy gotowce, zasloikowane i zalane oliwa. Dobry pomysl! Nawet nie wiedzialam, ze tak latwo mozna sobie poradzic w domu!
    🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.