Krokiety w waflach

12 01 2012

 

Kiedy zobaczyłam takie krokiety na blogach, wiedziałam, że muszę je zrobić. Na klasyczne krokiety w naleśnikach mam małe szanse, bo naleśniki pewnie by zeszły u mnie ” na pniu” zanim bym zdążyła je nadziać… A wafle znacznie ułatwiają sprawę, pod warunkiem, że poświęci im się trochę czasu i odpowiednio potraktuje.

Jako nadzienie wykorzystałam kapustę z grzybami i i ugotowane mięso z rosołu.

 

KROKIETY W WAFLACH

 

3 suche wafle, kwadratowe

1/2 litra kapusty z grzybami

ok. 30 dkg ugotowanego mięsa z rosołu

pieprz, majeranek

2 jajka, 2 łyżki mleka

tarta bułka

olej do smażenia

Najbardziej intrygowała mnie myśl, kiedy wafle zmiękną i można je będzie zwijać w rulony przed panierowaniem. Na jednym blogu radzono zawinąć je najpierw w wilgotne ściereczki, gdzie indziej znalazłam wskazówkę , żeby rozłożyć na waflach nadzienie i poczekać pół godziny, to zmiękną. Żeby wzmocnić efekt, położyłam na waflach ciepłe nadzienia – zarówno kapustę z grzybami, jak i zmiksowane mięso z rosołu, doprawione pieprzem i majerankiem, równomiernie na całej powierzchni wafli . Kapuściane były gotowe po 20 minutach ( nie odciskałam nadzienia) a mięsne po pół godzinie.

Pocięłam je na kawałki wielkości  mniej więcej naleśnika, z każdego zgarnęłam nadzienie w środek i zwijałam w rulony.

Obtoczyłam je w jajku roztrzepanym z mlekiem i w tartej bułce, smażyłam na oleju po kilka minut z każdej strony.

Ja smak suchych  wafli bardzo lubię i podeszły mi te krokiety, z obydwoma nadzieniami- te z kapustą były nawet ciekawsze. Rodzince posmakowały, więc na pewno nieraz je powtórzę.

Smacznego !

 


Opcje

Info

11 Odpowiedzi do “Krokiety w waflach”

12 01 2012
kabamaiga (18:19:50) :

W waflach? Grażynko jesteś niesamowita.

12 01 2012
wiosenka27 (19:03:27) :

Słyszałam o takich waflowych ale z innym nadzieniem. Chętnie je wypróbuję:)

12 01 2012
lutka40 (19:19:18) :

Też mam w planach takie krokieciki .Fajna sprawa

12 01 2012
12 01 2012
grazyna0071 (19:33:58) :

Karolina, to nie mój pomysł, ale musiałam sie odważyć na wypróbowanie :)
Pchełko, już zaglądam !

12 01 2012
tu-tusia (21:02:04) :

Bardzo ciekawe :)

12 01 2012
Yobada (23:22:58) :

No proszę – jaki fajny sposób na wykorzystanie wafli. Bardzo lubię takie „kulinarne odkrycia” ;)

13 01 2012
judik1119 (16:20:40) :

Robiłam pierogi w waflach i były pyszne więc krokiety na pewno też:)

18 01 2012
Iza (14:20:53) :

Grażynko…jaki fajny przepis, bardzo ciekawy;)

20 01 2012
Dorota (18:29:16) :

Robiłam tekie w waflach pierogi…jeśli masz życzenie to zapraszam:
http://doowa.blogspot.com/2011/08/pierogi-na-waflach.html
Twoje wyglądaja przepysznie:-)

18 03 2014
magma (15:17:14) :

świetny pomysł:)! jeszcze takich krokietów nie jadłam:)

Odpowiedz

Możesz używać tagów : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam