Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami

27 12 2011

 

Czaiłam się na kaczkę faszerowana od dłuższego czasu i wreszcie zrobiłam ją na obiad w drugie święto. Na nadzienie wybrałam jabłka, do których po namyśle dodałam pomarańczę, żeby było bardziej świątecznie. Przyprawiłam ją papryką, pieprzem ziołowym, imbirem i majerankiem – postała sobie zamarynowana kilka godzin w lodówce, zanim trafiła do piekarnika.

 

KACZKA FASZEROWANA JABŁKAMI I POMARAŃZCAMI

kaczka

2 duże jabłka, pomarańcza

sól, pieprz czarny i ziołowy

papryka w proszku, imbir, majeranek

trochę oliwy

Kaczkę po umyciu i wysuszeniu natarłam przyprawami i oliwą, wstawiłam na kilka godzin do lodówki, żeby się przemacerowała. Potem wstawiłam do nagrzanego piekarnika w 180 C na około 2, 5 godziny. Obracałam ją co jakiś czas, podlewałam rosołem a potem wytworzonym sosem.

Próbowałam, czy jest dobra nakłuwając widelcem. Gdy wchodził w mięso bez opory i płyn wydostający się z niej był przezroczysty, kaczka była gotowa.

Sos zlałam na patelnię i zagęściłam nieco mąką rozbełtaną w zimnej wodzie. Zjedliśmy ją z ziemniaczkami i surówka z kapusty pekińskiej z warzywami.

Była pyszna, soczysta i aromatyczna. Nie zdążyłam od razu zrobić zdjęć pokrojonej, a potem zostały tylko mało atrakcyjne kawałki, więc pokazują tylko w całości. Nadzienie bardzo pasowało do mięsa i sosu. Polecam jako świąteczne danie. Smacznego !

 


Opcje

Info

15 Odpowiedzi do “Kaczka faszerowana jabłkami i pomarańczami”

27 12 2011
aga (19:18:55) :

wspaniala kaczka:)

27 12 2011
Ania (19:35:19) :

Wygląda przepięknie. Ja przed faszerowaniem usuwam kości (zostają tylko w nóżkach i skrzydłach), troszkę z tym zabawy, ale przy krojeniu efekt pierwszorzędny:)

27 12 2011
grazyna0071 (19:48:11) :

Aniu, podziwiam- to wyższa szkoła jazdy :)

27 12 2011
mikimama (20:10:19) :

Żałuję, że nie miałam okazji jej spróbować :) Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku!

27 12 2011
Majana (20:16:30) :

Ależ ona musi być pyszna!:)

27 12 2011
wiosenka27 (21:52:06) :

Pyszna kaczuszka:)

28 12 2011
flusso (12:41:54) :

Bardzo apetyczna chociaż ja jeszcze nigdy nie jadłam kaczki :)

28 12 2011
judik1119 (18:04:05) :

Przygotowanie kaczki to już wyższa szkoła jazdy:) Super wygląda:)

28 12 2011
grazyna0071 (18:48:17) :

Dziękuję bardzo :)

28 12 2011
lutka40 (19:46:14) :

Wygląda apetycznie

28 12 2011
Olcik (21:40:03) :

Kaczkę jedliśmy w tym roku faszerowaną jabłkami.
Pyszna była.
Pozdrawiam ciociu Grażynko:)

28 12 2011
grazyna0071 (23:29:45) :

Witaj Olciku, dawno tu Cie nie było …

4 01 2012
szarlotek (10:10:31) :

Uwielbiamy kaczkę, ale ostatnio przerzuciliśmy się na piersi, bo to tylko naciąć , obsmażyć, potrzymać chwilę w cieple i podać z zagęszczonym sosem z pod kaczki wymieszanym z %,wiśniami lub pomarańczami. Szybko i pysznie :)

30 03 2013
XXHALINAXX (11:37:56) :

ale zjarana pewnie katastrofa w smaku

30 03 2013
grazyna0071 (13:22:49) :

Bynajmniej, to kolor od marynaty – pyszna byla.

Odpowiedz

Możesz używać tagów : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam