Wegański torcik z wiśniami

O mało co nie przegapiłam akcji wiśniowej, a zostawiłam na nią torcik urodzinowy mojej starszej Córki z połowy lipca. Córka jest weganką, więc i torcik według jej zasad. Na dodatek ciasto zrobione w mikrofali, bo jak piekę ciasta bez jajek w piekarniku, to coś mi się kruszą…
Ostatnio na demotywatorach sensację robi ciasto z mikrofalowki , pieczone w małych kubkach. Moje dzieci się z tego śmieją, bo znają moje ciasta z mikrofalówki, robione w normalnych rozmiarach.

WEGAŃSKIE CIASTO KAKAOWE

1, 5 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki wody gazowanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu i imbiru
Do ciast bez jajek moja córka dodaje często mleko sojowe z dodatkiem octu, co pełni rolę spulchniacza. Ja jako element spulchniający dodaję wodę gazowaną, ktorej część mieszam z olejem- powstaje wtedy rodzaj emulsji przypominającej konsystencją białko.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cynamon z imbirem i proszek do pieczenia. Mieszamy.  Olej dopełniamy w szklance wodą gazowaną i mieszamy lekko widelcem. Wlewamy to do miski z suchym, mieszając, najlepiej widelcem – nie miksując, żeby nie wprowadzić za dużo powietrza. Na koniec dodajemy resztę wody gazowanej. Ciasto powinno mieć konsystencję biszkoptowego- lekko się lać.
Wlewamy do okrągłego naczynia ( może być żaroodporne), wstawiamy do kuchenki najpierw na 4 min na 500 W, potem na około 10 min na 600 W. jeśli cały wierzch jest ścięty, ciasto jest gotowe, jeśli się coś leje, wstawiamy jeszcze na trochę.
Po wyjęciu z kuchenki naczynie można owinąć mokrą ściereczką, wtedy ciasto łatwiej wyjdzie po przestudzeniu.
Tort przełożyłam dżemem, który zrobiłam z ogrodowych owoców (  jabłka, porzeczki, agrest, przesypane cukrem i rozgotowane ).
Polewę wegańską robi się prosto- wystarczy mleko zastąpić wodą a masło margaryną bezmleczną. Ja zrobiłam ją tak:

POLEWA WEGAŃSKA

1/2 szklanki cukru
3 łyżki margaryny
2 łyżki wody
3 łyżki kakao
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Margarynę, cukier i wodę włożyłam do miseczki i wstawiłam do kuchenki na 2 minuty na 600 W. Wyjęłam, nie wszystko się stopiło, ale dodalam kakao i intensywnie wymieszałam, aż do połączenia się składników. Na koniec posypałam to łyżeczką mąki ziemniaczanej, która zapobiega pękaniu polewy i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
Placek przełożyłam dżemem, polalam gorącą polewą, ułożyłam na nim wiśnie , polałam je po wierzchu polewą i zostawiłam do zastygnięcia.
Torcik smakował gościom, a kto nie wiedział, że jest bez jajek- nie zauważył różnicy. Wiśnie w polewie czekoladowej na wierzchu – to było to ! Smacznego !

Jedno przemyślenie nt. „Wegański torcik z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.