Drożdżówki z wiśniami

drozwi

 

Piekłam już jagodzianki i tak mi posmakowały drożdżowe bułeczki z owocami, że postanowiłam zrobić je w postaci drożdżówek, i to z wiśniami. Wprawdzie miały wyjść bardziej w formie drożdżówek, wklęsłe w środku, jednak bułeczki spłatały mi figla i wyrosły podnosząc wiśnie do góry, mimo, że wcisnęłam je solidnie do środka. Mimo tego mankamentu , drożdżówki wyszły pyszne , pachnące wiśniami i cynamonem.

 

DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI

1/2 kg mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

szklanka mleka

1/3 kostki masła

2-3 łyżki cukru

łyżka cukru z wanilią

spora szczypta soli

jajko

szklanka wydrążonych wiśni przesypanych cukrem i cynamonem

Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru w miseczce, dodajemy ok. 1/3 szklanki letniego mleka, mieszamy, posypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min.

Masło topimy i studzimy do temperatury ciała . Cukry  roztrzepujemy lekko z jajkiem.

Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem, resztę mleka i stopione masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-50 min.

Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki , spłaszczamy , na środek wciskamy po kilka wiśni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 10-15 minut.

Pieczemy w 200 C ok 20 minut, do zezłocenia.

Część poszła już na ciepło, ale na zimno też były pyszne.

Smacznego !

 

drozwisnia

 

8 przemyśleń nt. „Drożdżówki z wiśniami

  1. uwielbiam wiśniowe wypieki! a może to i dobrze, że spłatały Ci figla, bo fantastycznie wyglądają z wisienkami na wierzchu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.