Kompot rabarbarowy na trzy sposoby

komrabzo

Powoli mija pora na rabarbar, kompoty robię już z innych owoców, chcę jeszcze pokazać, jakie robiłam na bazie rabarbaru- może jeszcze się komuś przyda. Ten pierwszy , na zdjęciu powyżej jest z dodatkiem syropu z kwiatów czarnego bzu.

KOMPOT RABARBAROWY Z SYROPEM Z BZU

 

4-5 łodyg rabarbaru

2 łyżki cukru

2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu

Rabarbar kroimy na kawałki , zalewamy wodą , dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut od zagotowania. Studzimy, dodajemy syrop z bzu, mieszamy.

I drugi :

KOMPOT RABARBAROWO- JABŁKOWY

 

4-3 łodyg rabarbaru

4łyżki cukru

2-3 jabłka

szczypta cynamonu

Rabarbar kroimy na kawałki , zalewamy wodą , dodajemy obrane i pokrojone jabłka, cynamon, cukier i gotujemy na wolnym ogniu 15 minut od zagotowania. Studzimy.

 

komrajab

 

Trzeci jest podobny, tylko bez cynamonu – dodałam za to garść pierwszych czereśni :

 

komcze

 

A na koniec sympatyczna piosenka o rabarbarze do posłuchania : klik

Kompoty dodaję do rabarbarowej akcji :

8 przemyśleń nt. „Kompot rabarbarowy na trzy sposoby

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.