Zupa – krem z kalarepki z koperkiem

kremkal

 

Jak to dobrze, ze zaczyna się lato z jego obfitością warzyw i owoców ! Nic, tylko korzystać ! Jedną z moich ulubionych form wykorzystania  darów natury latem są zupy jarzynowe. Ostatnio wolę je robić w formie kremów, domownicy takie chętniej zjadają . Jest już młoda włoszczyzna, ziemniaki , kalarepki i koperku też pod dostatkiem, zabieramy się więc za robienie zupy :

 

KREM Z KALAREPKI Z KOPERKIEM

 

Pęczek młodej włoszczyzny

dwie średnie kalarepki z liśćmi

3-4 młode ziemniaki

2-3 łyżki posiekanego koperku

sól, pieprz  świeżo zmielony, tymianek

Można taką zupę zrobić na kawałku mięsa, ale równie dobrze obejdzie się bez niego – ja taką wersje ugotowałam. Do garnka z posolona wodą wrzucamy obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz kalarepki. Młode warzywa szybko się gotują, więc po 15-20 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone ziemniaki i liście kalarepki, gotujemy jeszcze kilkanaście minut do miękkości. Wrzucamy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem i tymiankiem, ewentualnie dosalamy. Miksujemy.

Moi domownicy jedzą do kremowych zup warzywnych drobne grzanki z chleba, ja wolę je bez niczego. W jednej i drugiej postaci zupa jest pyszna. Koperek i tymianek bardzo pasują do smaku młodej włoszczyzny i kalarepki.

Smacznego !

 

kremkala

11 przemyśleń nt. „Zupa – krem z kalarepki z koperkiem

  1. Ostatnio zrobiłam schab z warzywami z dodatkiem kalarepki. Od tamtej pory mam ban na gotowanie z jej udziałem 😀 A szkoda, bo ja ją bardzo lubię i z chęcią wypróbowałabym w takiej zupce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.