Kremowa zupa szparagowa z ziemniakami

 

zupa szparagowa z ziemniakami

Nie przepadam za bardzo za szparagami – nie lubię dań z posmakiem goryczki. Ale zupa bardzo mi smakuje , dodaję do niej włoszczyznę, żeby miała bardziej warzywny posmak. Tym razem moi Panowie poprosili o dodatek ziemniaków, żeby zupa była bardziej konkretna. Przyznam, że zyskała na smaku i konsystencji – była bardzo kremowa. Dodaję ją do akcji „Sezon na szparagi”

 

ZUPA -KREM ZE SZPARAGÓW Z ZIEMNIAKAMI

 

pęczek  szparagów, białych i zielonych

kawałek selera

pietruszka

kawałek pora

3 -4 ziemniaki

2 łyżki oliwy

sól do smaku

pieprz świeżo zmielony, tymianek

drobne grzanki z podsuszonego chleba

Do wody wlałam oliwę, posoliłam i dodałam pokrojoną włoszczyznę. Pogotowałam 20 minut, potem dodałam obrane i pokrojone szparagi oraz ziemniaki i gotowałam do ich miękkości. Wsypałam pod koniec suszony tymianek ( sporą szczyptę) i doprawiłam pieprzem z młynka. Zmiksowałam.

Rodzinka jadła zupę z grzankami – ja staram się jeść mniej kalorycznie, więc grzanki sobie odpuściłam. Wypiłam zupę szparagową z mojego ulubionego kubka, specjalnego do dających się wypić zup. Dostałam go od Córci na imieniny i często z niego korzystam.

Wersja z ziemniakami, z dodatkiem grzanek rodzince też bardzo przypadła do gustu.

Smacznego !

zupa szparagowa z ziemniakami1

 

 

11 przemyśleń nt. „Kremowa zupa szparagowa z ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.