Placuszki bananowe na kefirze

Został mi jeden bardzo dojrzały banan , a że planowałam placuszki, to dodałam go do ciasta. Zamiast mleka wlałam kefir, żeby miały ciekawszy smak. Ciasto doprawiłam cynamonem i wyszło pyszne danie. Wystudzone można na przykład zabrać na piknik .

PLACUSZKI BANANOWE NA KEFIRZE

2 jajka

szklanka mąki

szklanka kefiru

dojrzały banan

2-3 łyżki cukru

szczypta soli

spora szczypta cynamonu

olej do smażenia

cukier-puder do obtoczenia

Jajka roztrzepałam z cukrem, dodałam rozgniecionego na papkę banana, mąkę z kefirem na zmianę dodawałam stopniowo utrzepując ciasto. Na koniec dodałam sól i cynamon.

Na patelni z rozgrzanym olejem smażyłam owalne placuszki, przewracając je po usmażeniu na drugą stronę, na złotobrązowy kolor. Odsączałam je na papierowych ręcznikach i obtaczałam w cukrze-pudrze.

Rodzinka stwierdziła, że jedyną ich wadą była zbyt mała ilość ( mimo pożywnej zupy na pierwsze danie). Zniknęły błyskawicznie.

Smacznego !

9 przemyśleń nt. „Placuszki bananowe na kefirze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.