Wegetariańskie placuszki z fasolą

 

To jedno z dań, które wymyśliłam na potrzeby córki – wegetarianki. Staram się zapewnić jej sporo białka roślinnego , głównie z warzyw strączkowych i dlatego gotuję co jakiś czas fasolę białą lub czerwoną i wykorzystuję ją do różnych dań. Tym razem ugotowałam białą, zrobiłam pastę do chleba z ziołami i czosnkiem a resztę rozgniotłam i dodałam do ciasta podobnego do naleśnikowego i usmażyłam z niego placuszki. Wyszły tak smaczne, że podjadaliśmy je wszyscy.

 

PLACUSZKI Z FASOLĄ

 

3/4 szklanki ugotowanej fasoli ( może być z puszki)

2 jajka

1, 5 szklanki mąki

łyżka oliwy

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody gazowanej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

sól, pieprz czarny i ziołowy

majeranek, tymianek ( po pół łyżeczki)

olej do smażenia

Ugotowaną fasolę roztarłam na papkę widelcem ( można zmiksować), dodałam do niej jajka, oliwę i mieszając  dodawałam na zmianę mąkę z proszkiem, mleko i wodę gazowaną. Doprawiłam solą i pieprzami oraz ziołami, do smaku.  Wymieszałam dokładnie na gładką masę, gęstszą nieco od ciasta naleśnikowego.

Na patelnię z rozgrzanym olejem ( smażyłam na ceramicznej, na niewielkiej ilości – na zwykłej starczy 3-4 mm warstwa) kładłam łyżką owalne placuszki i przykrywałam pokrywką. Gdy zrumieniły się o d dołu i ścięły na wierzchu, przewracałam i dosmażałam bez przykrycia. Odsączyłam z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Zrobiłam do nich sos czosnkowy, ale i same dobrze smakowały. Cieszę się z tego wynalazku, bo mam kolejne smaczne i pożywne wegetariańskie danie. Jak starsza córa przyjedzie, to zrobię je w wersji wegańskiej.

Smacznego !

 

 

11 przemyśleń nt. „Wegetariańskie placuszki z fasolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.