Grillowany indyk z patelni

 

Dostałam do testowania grillową patelnię ceramiczną firmy Delimiano. Główną jej zaletą jest możliwość smażenia na mniejszej ilości tłuszczu, co bardzo mi odpowiada. Oprócz tego patelnia jest bardzo duża , starczy na przygotowanie obiadu dla całej rodziny a nawet i dla gości. Poza tym znosi dobrze bardzo wysokie temperatury, co jest istotne przy grillowaniu.

Na pierwszy ogień poszło mięso z udźca indyka, pokrojone w plastry i lekko rozbite.  Zamarynowałam je w sosie ostrygowym i dzięki temu mięso było bardzo soczyste, tyle, że nie widać dobrze na nim typowych po grillowaniu pasków. Następnym razem ugrilluję coś z suchymi przyprawami i efekt będzie bardziej widoczny.

 

GRILLOWANY INDYK MARYNOWANY W SOSIE OSTRYGOWYM

 

ok. 1/2 kg mięsa z udźca indyka

2 łyżki sosu ostrygowego

sól, pieprz czarny i ziołowy

imbir, gałka muszkatołowa

odrobina oleju do smażenia

Mięso pokroiłam w plastry i lekko rozbiłam. Posypałam przyprawami, obtoczyłam w sosie ostrygowym i wstawiłam do lodówki na pół godziny.

Na rozgrzaną patelnię wlałam kilka kropel oleju i rozprowadziłam pędzelkiem po całej powierzchni, bez problemu. Położyłam plastry mięsa i zmniejszyłam płomień do małego. Smażyłam mięso po około 5 minut z obu stron i to wystarczyło. Było ładnie przyrumienione z zewnątrz i soczyste w środku.

Patelnia jest spora, a u mnie mięso jadają tylko trzy  osoby, toteż następnym razem pewnie zrobię i mięso i warzywa do niego. Na razie z efektów jestem bardzo zadowolona.

Smacznego !

 

13 przemyśleń nt. „Grillowany indyk z patelni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.