Chlebek cebulowy z suszonymi pieczarkami i winem

 

Akcja „Pieczywo w godzinę ” bardzo przypadłą mi do gustu. Właściwie wszystkie moje chlebki powstają w podobnym czasie – rosną w pół godziny, pieką się tyle samo, potrzeba jeszcze kilkunastu minut na wyrośnięcie zaczynu, podrośnięcie chlebka w formie i prace przygotowawcze – w sumie nie dłużej niż 80-90 minut. Aby ciasto szybciej rosło, stawiam je często na piecu obok garnka z gotującą się zupą lub inna potrawą, to znacznie przyspiesza rośnięcie.

Na pomysł takiego chlebka wpadłam, gdy sięgałam po suszone pomidory, a one stały w szafce za suszonymi pieczarkami. Pomyślałam – czemu nie i wtedy przypomniała mi się ryba po parysku, z pieczarkami, porem i białym winem. Pora zastąpiłam cebulą, a do ciasta dodałam białe wino. Wyszedł aromatyczny i smakowity chlebek.

 

CHLEBEK CEBULOWY Z SUSZONYMI PIECZARKAMI I BIAŁYM WINEM

 

pół kilo mąki pszennej
3 dkg drożdży i łyżeczka cukru
2 cebule
2 łyżki oliwy
pół szklanki letniej wody

pół szklanki białego wina

garść suszonych pieczarek
po łyżce ziół prowansalskich  i majeranku

sól
Najpierw zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej wody, rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 minut.
Cebule pokroiłam i zeszkliłam na oliwie, potem wystudziłam nieco.
Do miski wsypałam mąkę,  posoliłam solidnie, dodałam zioła i pokruszone drobno pieczarki . W to wlałam rozczyn, resztę wody, wino  i cebulę wraz z oliwą, w której  się smażyła. Wymieszałam i wyrabiałam z pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości, co zajęło około pół godziny.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i pozwoliłam, żeby trochę podrosło w niej, tak z 5  minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.

Całość pieczenia zajęła mi godzinę i 20 minut. Efekt – doskonały, smakował najbardziej z masłem i domową wędliną, dobry był też z serem i pomidorkiem z domowej sałatki.

Smacznego !

 

12 przemyśleń nt. „Chlebek cebulowy z suszonymi pieczarkami i winem

  1. musi mieć na prawdę niesamowity aromat 🙂
    lubię takie szybkie w wykonaniu pieczywo, choć czasem i dobrze zrobić coś bardziej czasochłonnego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.