Surówka z młodej kapusty z białą rzodkwią i ogórkiem

Bardzo lubię okres, kiedy jest młoda kapusta i robię ją i na ciepło i na zimno. Na ciepło przeważnie z jabłkami ( pokazywałam rok temu) a surówki z różnymi dodatkami. Dziś znalazłam w lodówce pół białej rzodkwi ( świetny i bardzo zdrowy dodatek do surówek), czerwoną paprykę i otwarty słoik kiszonych ogórków i zrobilam z tego pyszną letnią surówkę pełną witamin.

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z BIAŁĄ RZODKWIĄ I OGÓRKIEM KISZONYM

 

jasny środek młodej kapusty

1/2 białej rzodkwi

mala czerwona papryka

2 kiszone ogórki

łyżka posiekanego koperku

łyżka oliwy

3 łyżki soku z kiszonych ogórkow

szczypta cukru

sól, pieprz świeżo zmielony

pieprz ziołowy, zioła prowansalskie

Kapustę poszatkowałam, posoliłam solidnie i zostawiłam na 20 minut, żeby zmiękła i stała się soczysta.

Paprykę pokroiłam w kostkę, białą rzodkiew i ogórki starłam na grubej tarce. Wymieszałam to z kapustą, dodałam posiekany koperek i przyprawy, w tym szczyptę cukru dla złąmania kwaśnego smaku sosu. Z oliwy i soku z ogórków zrobiłam sos mieszając widelcem, polalam, wymieszałam i wstawiłam do lodowki na 15 minut, żeby się „przegryzło”.

Surówkę jedliśmy do pieczonego kurczaka z ryżem i było to doskonałe uzupełnienie letniego obiadu. Dobrze pasuje też do mięsa z grilla. Smacznego !

7 przemyśleń nt. „Surówka z młodej kapusty z białą rzodkwią i ogórkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.