Chłodnik ze szczawiu

 

Pogoda wymusza kreatywność w przygotowywaniu posiłków. Zamiast zup robię koktajle na maślance i jogurtach, chłodniki z warzywami . Szczawiu mam pod dostatkiem, bo na łące obok działki a nawet kilka kępek na trawniku w pobliżu drzew owocowych w ogrodzie. Pomyślałam, że można by spróbować szczawiowej na zimno, studząc ją i dodając jogurt naturalny. Całość robi się dość szybko, wystarczy ugotować posiekany szczaw w bulionie, wystudzić , dodać jogurt i doprawić.

 

CHŁODNIK ZE SZCZAWIU

 

1,5 litra bulionu warzywnego

ok.25 dkg szczawiu

duży jogurt naturalny

sól, pieprz, tymianek

Do gotującego się bulionu dodajemy umyty, pozbawiony ogonków i posiekany drobno szczaw, gotujemy kilka minut. Studzimy, do zimnej zupy dodajemy jogurt mieszając trzepaczką – rózgą, żeby się dobrze połączyło. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Bardzo orzeźwiająca zupa i doskonała na lato. Polecam wszystkim na upalne dni i mam nadzieję, że będzie ich sporo tego lata… Smacznego !

 

11 przemyśleń nt. „Chłodnik ze szczawiu

  1. fajny jest!!!! ech…przy tym dzisiejszym upale chetnie bym zjadla talerz takiej zupki 🙂

    Fajna ta Twoja nowa stronka Grazynko-pozdrawiam cieplutko 🙂

  2. Aniu, wpadłam na ten pomysł przyp[adkiem- kiedyś zostało mi trochę szczawiowej, włożyłam do lodówki, następnego dnia był upał i dałam mężowi z jogurtem – był zachwycony. No to zrobiłam dla wzsystkich ! Jesr bardzo orzeźwiający 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.